Budakörnyeki Egészségprogram szakmai fóruma Budakeszin

  • Főoldal
  • hírek
  • Budakörnyeki Egészségprogram szakmai fóruma Budakeszin

Három alapvető célkitűzés megvalósítását tartja elsődleges feladatnak az egészségügyben a területért felelős államtitkár. Dr. Takács Péter a Budakörnyéki Egészségprogram (BEP) ma kezdődött kétnapos budakeszi szakmai fórumán úgy fogalmazott, első a betegbiztonság, a beteg érdeke. Az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés esélyét, lehetőségét növelni kell. Ez a lakhelyközeli ellátási rendszer megerősítését jelenti.


A másik fontos célkitűzés az egészségben eltöltött évek számának a növelése, ennek az Európai Unió átlagához való közelítése. A harmadik célkitűzés pedig az, hogy az egészségügyi rendszer reagálóképességét megerősítsük a következő évtizedben, amikor újabb világjárványok és egyéb kockázati tényezőkkel kell számolnunk, mondta az egészségügyért felelős államtitkár a budakeszi egészségügyi fórum nyitónapján.
Dr. Takács Péter a járási egészségügyi központok hálózatának erősítését ígérte. Ebben fontos szerep hárul a Budakeszi Egészségügyi Központra is, amely fontos szereplője a Budakörnyéki Egészségprogramnak. A Budakörnyéki Önkormányzati Társulás (BÖT) által 2018-ban indított program rendkívül sikeres, ezért országos mintaprogramként folytatódhat, tette hozzá az államtitkár.


Dr. Pócza Péter PhD, a Budakeszi Egészségügyi Központ intézményvezető-főorvosa a dohányzás okozta tüdőrákos megbetegedésekről és a megelőzést szolgáló felvilágosító programokról tartott előadást. A legfontosabb a tájékoztató kampányok mellett a rendszeres szűrések megszervezése. Ebben már eddig is komoly szerepet vállalt a BEP, együttműködve az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel (OKPI). Az intézményvezető-főorvos hangsúlyozta, hogy ezt a munkát nagyban segítette, támogatta a BÖT elnökeként, Dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere.


Dr. Bogos Krisztina PhD pulmonológus, onkológus főorvos, az OKPI főigazgatója is úgy fogalmazott, komoly motorja a BEP-nek a budakeszi polgármester asszony, aki szívügyének tekinti a budakörnyékiek egészségmegőrzését. Dr. Bogos Krisztina előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy egyre jobban terjednek a különféle hevített dohánytermékek és egyre nagyobb mértékű a potenciális fogyasztók megtévesztése. Nem igaz hogy ezek a termékek kevésbé károsak, mint a klasszikus dohányáruk.


A megelőzésben és a leszokásban is segítség lehet a leteszemacigit.hu tájékoztató honlap, az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ által működtetett 24 órás telefonos szolgálat, a 06/80/44-20-44-es zöld szám, és a kapcsolódó okos mobil applikáció is.
A nyitónapon Vajda Nagy Erika dietetikus és Dr. Uzsalyné Pécsi Rita PhD pedagógia- és neveléskutató előadása után Sturmann Linda táncművész tartott pilátes órát a résztvevőknek.

Hatalmas siker Budakeszin: Az élen járó Budakörnyéki Egészségprogram mintájára alakítanák át az ország összes járásában az egészségügyi ellátást