Ezért is fontos a BEP! Mi segítünk!

Kiszámolta az Eurostat, átlagosan hány egészségben eltöltött évre számíthatnak a mostanában született gyerekek, és a magyaroknál az érték kisebb, mint a nyugdíjkorhatár.

Közzétette az Eurostat a várható egészséges évek számáról szóló statisztikáját. Ez alapján egy 2020-ban született magyar fiú arra számíthat, hogy 61,6 évet tölthet el egészségesen (a születéskor várható élettartam a korábbi adatközlés szerint 72,3 év), egy ugyanekkor született lány pedig 63,5 egészséges évet remélhet, miközben a születéskor várható élettartama 79 év.

Két olyan ország van az EU-ban, ahol 70 évnél több egészségben töltött időre lehet számítani átlagosan: Svédországban a fiúknál 72,8, a lányoknál 72,7 év ez az érték, Máltán 70,2, illetve 70,7. A magyar adat az EU-s középmezőnyben szerepel, a lányok esetében a 13., a fiúknál a 15. leghosszabb egészségben eltöltött idő ez.

A lista végén is egészen extrém értékeket lehet látni: egy mostanában születő lett fiú például csak 52,6 egészséges évre számíthat – az Eurostat is meg is jegyzi, hogy módszertani okok is állhatnak a kimondottan rossz szám mögött -, és ami még meglepőbb, az adat Ausztriában is mindkét nemnél egy kicsivel 60 év alatt marad.

forrás: https://hvg.hu/gazdasag/20220615_egeszseges_evek_eurostat