Herceghalmi túra

A túra leírása:

Ez a túra Herceghalom községet kerüli meg. Sétálás közben a település összes látványosságával találkozhatunk. Herceghalom  a Zsámbéki-medencében fekvő település. Mivel a település mellett halad elaz M1-es autópálya és az 1-e főút, ezért autóval könnyen elérhető település. Továbbá vonattal és busszal is el lehet ide jutni.

Az útvonal hossza: kb. 5km
Időtartama: kb. 1 óra 15 perc
Szintemelkedés: 26m
Szintcsökkenés: 26m

A túrának a kezdő és végpontja ugyanaz. A Gesztenyés út és Zsámbéki út kereszteződéséből indul a Magtártól, és a Víztoronynál végződik.
Akik autóval érkeznek, azoknak fontos szempont a parkolás, ezért is választottam ezt a kereszteződést. Hiszen a Gesztenyés úton hosszú parkoló van, illetve a Polgármesteri hivatal mögött is van egy parkoló, ahol meg lehet állni, és nem elég közel van a túra kezdőpontjához.  A vasútállomástól kb. 20 percre a Liget utcai buszmegállótól kb. 5 percre van a Magtár.

Mivel  a zsámbéki út elég forgalmas ezért a túra elején a Gesztenyés úton indulunk el, a rajzolt kék vonal mentén, nem kell sokat sétálni, és elérünk egy kereszteződéshez, balra a könyvtár jobbra egy kis utca található. Ha jobbra vesszük az irányt, akkor bal kéz fel látni fogjuk az első megállót. Ez a Millecentenáriumi emlékmű. Majd tovább sétálva egyenesen, szemben a temetőt látjuk, és benne egy kápolnát, és a temető mellett egy deszkapályát. A temető mellett van egy kitaposott út, azon kell végighaladni, majd a Kiserdő út és Széchenyi u. kereszteződéséhez érkezünk, a lakóparkhoz.

Most egy nagyobb séta vár ránk, ami alatt kikapcsolódhatunk nézelődhetünk. Sétáljunk végig a Széchenyi úton, ez egy hosszabb szakasz (kb. 400 m). Majd, ha az utca végére értünk, akkor jobb kell venni az irányt, hogy a Csobogóhoz és a Mershtetten Parkoz eljussunk. A csobogó az Ördöglovas lejtő és az Árvácska utca kereszteződésében fekvő parkban található.

A park mögött van a Rózsai u., amely egy kb. 1300m-es szakasz. Gesztenye fasor veszi körbe, nagyon hangulatos és meghitt út, viszont egy nagyobb emelkedő, és lejtő van benne Ez egy föld út, autók erre nem járnak. Ha végig mentünk ezen az úton, akkor az Ördöglovas lejtő végéhez érkezünk. Az ördöglovason sétáljunk (kb. 700m), amíg a Boróka utcához nem érünk, majd azon keresztül sétáljunk az Árvalányhajhoz, amin keresztül eljutunk a Móriczi út másik végéhez. Ekkor egy zöld korláttal körbevett járdán, az 1-es főút mellet sétáljunk tovább a Petőfi utcára, aminek sarkán egy
benzinkút található. Tovább haladva a Petőfi utcán, megérkezünk a Születések parkjához.

Ha ezen végigmegyünk akkor a Gesztenyés Parkba érkezünk. Ahol megtekinthetjük az 56-os és a Trianon emlékműveket. A Gesztenyés úton sétálva bal oldalt van a Kulturális Egyházi Központ(KEK). A KEK mögött a parkban van a Falukemence és egy mesetér. A Gesztenyés út