A szívünkre mehet a koronavírus

Szapora szívműködés és nehézlégzés. A két leginkább szembetűnő panasz, amit a koronavírus fertőzés is okozhat. A kardiális, vagyis a szívet és az érrendszert érintő poszt-Covid tüneteket komolyan kell venni. Főleg, ha azok hosszan elhúzódnak. Szívizom károsodásra és szívritmus zavarokra utalhat. Jó hír azonban, hogy ezek a problémák általában visszafordíthatók.

A koronavírus az egyes embereknél sokféle tünettel és eltérő súlyossággal jelentkezik. Gyakran jár együtt kardiális panaszokkal. Ahogy azonban azt a Budakeszi Egészségügyi Központ kardiológusa mondja, nehéz megállapítani, hogy azokat valóban a koronavírus, esetleg az azzal összefüggő stressz okozza, vagy nincs kapcsolat közöttük. Amennyiben a szív érintettsége felmerül forduljunk kardiológushoz – javasolja Dr. Lukács Imre.

A pácienseknél leggyakrabban a szívizom károsodása és a szívritmuszavar fordul elő a koronavírus fertőzés kapcsán, mint kardiális panasz – mondja Dr. Lukács Imre. Azt, hogy romlott-e a szívizom pumpafunkciója, és ha igen, milyen mértékben egy egyszerű laborvizsgálattal ellenőrizhető. Ha ugyanis károsodik a szívizom, az alkotóelemeinek egy része – a kreatinin kináz és a troponin – bekerül a véráramba és kimutatható. Emellett a pumpafunkció romlása ultrahangon is látszik. A károsodás általában visszafordítható és spontán is meggyógyulhat.

Koronavírus fertőzés esetén, vagy utána jellemző lehet a szapora szívverés is. Azaz szívritmuszavar alakulhat ki. Ez 24 órás EKG-val felderíthető, és amennyiben szükséges gyógyszerrel kezelhető. Gyakori panasz még a szapora, vagy nehézlégzés. Ennek hátterében azonban leggyakrabban nem szív eredetű probléma áll – hangsúlyozza Lukács doktor.  Hanem a tüdőgyulladás és az annak következtében kialakuló hegesedés okozza – teszi hozzá.

A tünetek elmúlása után sem árt az óvatosság. Azt javasolja, hogy legalább három hónapig kerüljük a fizikai megterhelést és fokozatosan térjünk vissza például a sportoláshoz.  Arra is figyelmeztet, hogy keressünk fel kardiológust, ha a koronavírus fertőzés aktív szakasza után panaszaink nem múlnak. Azaz, ha még két-három hét után is szapora a szívműködésünk – nyugalmi állapotban 85-90 közötti pulzust mérünk – vagy kisebb fizikai igénybevételnél is nehezen lélegzünk.

Dr. Lukács Imre azt tanácsolja, hogy azokra a panaszokra is figyeljünk, amelyek nem a szívvel vannak összefüggésben. Vagyis, ha az aktív szakasz után sem normalizálódik a testhőmérsékletünk és hőemelkedést tapasztalunk, könnyen elfáradunk, sokat vagy rosszul alszunk, vagy úgy érezzük életünk nem tért vissza a normális, fertőzés előtti kerékvágásba keressük fel háziorvosunkat, és járjunk után a panaszoknak.