Koronavírus a gyerekkardiológus szemével

Lázas, köhög, fáj a torka, folyik az orra, izomfájdalmai vannak és nem érez ízeket, szagokat, valamint fáradékony, levert esetleg megy a hasa. Ezek a koronavírus fertőzés általános tünetei, amelyeket gyermekeinknél is tapasztalhatunk. A betegség miatt, az eddigi tapasztalataink szerint a felnőtt populációhoz képest ritkábban, de gyermekkorban is felléphetnek kardiális panaszok.

Bár inkább a felnőtteknél fordul elő, hogy a koronavírus fertőzés súlyos formában zajlik le, néha gyerekeknél is tapasztalni ezt.  A gyermekkori koronavírus-fertőzést követő sokszervi gyulladás súlyos állapot, minden esetben intenzív osztályos kezelést igényel. Dr. László Erzsébet, a Budakeszi Egészségügyi Központ gyermekkardiológusa szerint ezen esetekben szívizom- és szívburok gyulladás, ritkábban szívkoszorúér tágulat tapasztalható. Ezek azonban ritkán fordulnak elő – hangsúlyozza.

Mint mondja, ha gyermekünk lezajlott koronavírus fertőzés után is sokáig panaszkodik fáradékonyságra, izomfájdalomra, ami a mellkas szintjén jelentkezik, akkor mindenképp gondolni kell arra, hogy poszt-Covid tünetei vannak. Ilyen esetekben keressék fel háziorvosukat, aki kardiológiai vizsgálatra küldheti a kis pácienst. A kardiális panaszokon túl az elhúzódó fejfájás, szédülés, rossz közérzet, vagy akár a hasi fájdalmak és a fogyás is poszt-Covid szindrómára utalhat.  Dr. László Erzsébet kiemelte, hogy a Semmelweis Egyetem I. és II. számú Gyermekklinikáján, valamint a Heim Pál Gyermekkórházban külön poszt-Covid ambulanciák működnek ezen esetek ellátására.

A fertőzés megelőzésének, illetve a súlyos állapotok elkerülésének hatékony módja a védőoltás alkalmazása. Magyarországon jelenleg már a 12 év felettiek oltására is lehetőség van. A gyerekkardiológus szerint a szakirodalomban közölnek eseteket arról, hogy a korona vírus elleni vakcina beadása után ritkán szívizom gyulladás alakul ki fiatal férfiaknál. A közlemények szerint azonban ez rövid idő alatt, maradvány tünet nélkül megszűnik. Ő maga azonban még nem találkozott, nem követ ilyen esetet. Mint mondja sokkal nagyobb annak a kockázata, hogy oltás nélkül súlyos, vagy szövődményes formában zajlik le a betegség, mint annak, hogy a vakcina miatt lép fel súlyos állapot.