Szűréssel a gyermekkori bőrbetegségek ellen

Viszket a gyerek feje, testszerte vakarózik? Nem biztos, hogy az új sampon, vagy egy műszálasabb ruha a hibás. A gyerekközösségben, így az iskolákban is rendre megjelenik a rendkívül fertőző fejtetvesség és rühesség. A Budakeszi Egészségügyi Központ most indult bőrgyógyászati szűrőprogramja egyebek mellett erre a két betegségre fókuszál. Ezeket, valamint az ekcémát, az ótvart és a szemölcsöket vesszük célba az iskolai védőnőkkel együttműködve, akik rendszeresen átvizsgálják majd a gyerekeket.

A fejtetű, a rüh és az ótvar rendkívül fertőző, gyorsan terjedő bőrbetegségek gyerekközösségekben. Időben történő felismerésük fontos, mert hamar végig söpörhet az iskolai osztályokban. Ezért is fordít kiemelt figyelmet a Budakeszi Egészségügyi Központ iskolai szűrőprogramjában ezekre a kórképekre. Iskolai védőnőink – hasonlóan a fogászati szűrésekhez – rendszeres időközönként, vagy ha szükséges, megvizsgálják a gyerekeket az intézményekben, hogy kiszűrjék az esetleges megbetegedéseket. Ahogy azt Dr. Nagy Éva hangsúlyozza, a vírusos szemölcs és az ekcéma ugyancsak gyakori bőrbetegségek a gyermekeknél. A programban a védőnők ezekkel is foglalkoznak, amennyiben pedig szükséges tovább irányítják a kis pácienseket hozzá – teszi hozzá a bőrgyógyász.

Ezeket a bőrbetegségeket viszonylag egyszerű, még a laikusok számára is felismerni – mondja. Fejtetvesség esetén a vezető tünet a viszketés, a gyermek gyakran vakarja a fejét. A szülőnek sokszor az tűnik fel, hogy olyan, mintha korpás lenne a gyermek haja. A fehér képződmények azonban valójában az élősködő petéi. Az úgynevezett serkék beletapadnak a hajba, eltávolításuk pedig nehéz. A fejtetű hamar átvándorol egyik emberről a másikra, elég csak összeérinteni a gyerekeknek a kobakjukat és máris megfertőzhetik egymást.

A rühesség nem túl gyakori, de viszketés, főleg éjszakai vakarózás esetén gondolni kell rá. Ez is nagyon fertőző betegség. A rühatkák elsősorban a puha, meleg területeket – csuklók, ujjközök, emlőbimbók és köldök környéke – szeretik. Ezeken a részeken apró, pontszerű, kivakart sebek láthatóak. Az iskolai közösségekben az ótvar is gyorsan terjedhet. Ez egy bakteriális fertőzés, amely döntően a szabad testfelületeken, például az arcon, kézen jelenhet meg – magyarázza Dr. Nagy Éva. Ha a bőr felszíne megsérül, vagy egy pattanást elvakar a gyermek, akkor ezekbe a sebekbe könnyen bejuthatnak a kórokozók. Egy fokozatosan növekvő, mézsárga pörkkel fedett seb lehet az intő jel, hogy bizony a gyermek ótvarral fertőződött.

Gyakran előforduló gyermek bőrbetegség még a szemölcs – mondja a bőrgyógyász. A talpon, tenyéren megjelenők a valódi vírusos szemölcsök, míg a testszerte, kis búbocskák formájában jelentkezők az úgynevezett uszodaszemölcsök. Sok gyermeket érint az ekcéma is, veleszületett hajlamként.  Van, akinek csak erőteljesen kiszárad a bőre: különösen télen, a hidegben a szabadon lévő testrészek, például a kéz és a száj környéke. Másoknál azonban súlyos formában is jelentkezhet a betegség. A bőr vörös és gyulladt lesz, valamint berepedezik és heves viszketéssel jár együtt.