Szűrés és nyomon követés ultrahanggal

Ha a képalkotó eljárások között lenne népszerűségi verseny, minden bizonnyal az ultrahang nyerne. Az egyik legszélesebb körben elterjedt diagnosztikai vizsgáló módszer. Alkalmazzák az urológiában, nőgyógyászatban, szemészetben, érgyógyászatban, belgyógyászatban, sebészetben, neurológiában és a kardiológiában is. Az ultrahang diagnosztika semmiféle veszélyt nem jelen a páciensre, használható szűrésre és már meglévő betegség nyomon követésére. Mi, a Budakeszi Egészségügyi Központban urológiai, nőgyógyászati, hasi, érgyógyászati és kardiológiai vizsgálatoknál használjuk.

Egy kis kontaktgél a bőrön és máris könnyedén siklik a letapogatófej. Az ultrahang vizsgálat teljesen veszélytelen, semmilyen sérülést vagy fájdalmat nem okoz, úgynevezett nem invazív eljárás. Ennek is köszönhető, hogy szinte az összes orvosszakma használja diagnosztikára.

A Budakeszi Egészségügyi Központban öt területen alkalmazzuk ezt a képalkotó eljárást. Az urológiában kiválóan alkalmas a vesekövesség vizsgálatára és vesedaganat szűrésére a módszer. A nőgyógyászatban egyebek mellett a gyulladásos betegségek felismerésére és szintén daganatszűrésnél alkalmazható az ultrahang. Ha az erek belfelszínéről, vagy a hasi aortáról szeretne képet kapni az érsebész, vagy a nyaki- illetve combérszűkületet vizsgálja szintén az ultrahanghoz nyúl. Dr. Lukács Imre kardiológusunk egyben radiológusunk szerint az érvizsgálat a dohányzók és a magas koleszterinszinttel rendelkezők esetében rendkívül fontos, hogy idejekorán észre lehessen venni azokat a lerakódásokat, meszesedéseket, amelyek kezelést igényelnek. A kardiológiában is kiválóan alkalmazható szűrésre az eljárást. Egyebek mellett a szív pumpafunkcióját, a billentyűket, a szívburok szerkezetét is lehet vele vizsgálni, és a burokban lévő folyadékot szintén ki lehet ultrahanggal mutatni.

Dr. Lukács Imre radiológus szerint vannak olyan ultrahang vizsgálatok, amelyeket akár panasz nélkül is időről-időre érdemes elvégeztetni. Ilyen például az emlők vizsgálata, mammográfiával kiegészítve. Mint mondja önmagában egyik képalkotó eljárás sem tökéletes, együtt alkalmazva azonban nagy biztonsággal megtalálhatják az esetleges elváltozásokat a mellben. A nőgyógyászati célú ultrahang elvégzése szintén rendszeres időközönként javasolt. A magas vérnyomással, vagy cukorbetegséggel élőknek az orvos szerint évente, kétévente célszerű lenne kardiológiai ultrahangra bejelentkezniük. Náluk a nyaki erek és a hasi aorta ilyen jellegű vizsgálata is viszonylag rendszeresen javasolt. Ő két-három évente ildomosnak tartja elvégeztetni. Pajzsmirigy ultrahangra pedig akkor van szükség, ha a háziorvos valamilyen elváltozást, akár göböt, akár a normálistól eltérő hormonszintet észlel.